Деца-откриватели организират научна конференция

С разширен обхват, за четвърта поредна година стартира съвместната инициатива на Фондация BCause и „Филип Морис България” ЕООД „Забавно лято, грижовна есен”

За четвърта поредна година в четири български региона, 14 общини, 23 градове и села ще се проведе поредното издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на местни общности в тютюнопроизводителните региони. У нас това са Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. Програмата се реализира в три части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца, безплатни специализирани медицински прегледи и консултации на място за възрастни хора, и „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество за хора с бизнес идеи и за активни неправителствени организации в същите региони.

За поредна година за успешното осъществяване на програмата Фондация BCause и „Филип Морис България” ЕООД си партнират с Народно читалище “Бъдеще сега” и Фондация “Направи добро - Александровска”. Всяка година програмата разширява обхвата си, като се включват все повече участници и се добавят нови модули. През 2017 г. повече от 650 деца откриха силните си страни и натрупаха нови знания, близо 2000 възрастни хора получиха безплатна здравна грижа, над 100 човека придобиха нови предприемачески умения, а 3 старт-ъпа получиха финансиране, за да започнат собствен бизнес. Тази година в безплатната образователно-приключенската академия „Забавно лято“, през юли и август ще бъдат включени над 650 ученици на възраст от 7 до 14 години в 20 населени места.

Целта е децата от Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Крумовград, Странджево, Бенковски, Чакаларово, Дулово, Окорш, Правда, Черник, Искра, Цар Самуил, Нова Черна, Тутракан, Силен и Караманци да подобрят способностите и мотивацията си за учене и да придобият ценни умения и познания за личностно развитие, работа в екип, наблюдателност, природни науки чрез различни видове образователно-игрови модели, адаптирани за съответната възрастова група. В с. Искра, община Ситово вече 23 деца между 1-ви и 4-ти клас организираха научна конференция по примера на конференциите TED Talks. Разделени на отбори, те представиха географските чудеса от цял свят пред инструктори, учители и родители.

В „Академия за местни предприемачи”, като продължение на обученията по предприемачество от миналогодишния формат , тази година фондация BCause ще подкрепи стартиращи предприемачи от областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково със специална програма. Акселераторът на Центъра за предприемачество и обучения „Ринкър" към фондация BCause ще проведе практически насочени занимания и консултации за стартиращите предприемачи, а Филип Морис България ще осигури допълнителен награден фонд от 24 000 лева за бизнес проектите, които ще се осъществяват в тези региони. Устойчиво развилите се бизнес-модели, подкрепени в миналогодишното издание на програмата ще бъдат вдъхновение за новите кандидат-участници в „Академия местни предприемачи”. В партньорство с фондация "Направи добро - Александровска” към Александровска болница през октомври и ноември ще се осъществят над 2000 безплатни специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора в общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово, Дулово, Стамболово, Харманли и Минерални бани.

Отличия на програмата:  Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2016 г. • „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г. – награда на Български дарителски форум. • Трето място в категорията "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие" - Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2017 г. • Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД, е включена в първия учебник по „Корпоративна устойчивост и отговорност“ с автор д-р Марина Стефанова. • През 2018 г. Филип Морис България получи награда от Центъра за приобщаващо образование за компания, даряваща крила на българското образование чрез програмата „Забавно лято, грижовна есен“.


Comment this news


  • За нас

    Актуални светски новини от света и страната. Любопитни истории от живота на известните и богатите. Екслузивни интервюта.